Veerspiralen /

Hier vindt u documentatie over Veerspiralen

Veerspiralen als spindelafscherming van uw machine

Veerspiralen zijn uitstekend in te zetten als afscherming van spindels. Voor deze veerspiralen wordt bandstaal in verschillende diktes met behulp van drukomvorming beïnvloed, waardoor de spiraalvorm ontstaat.

Veerspiralen als spindelafscherming

Een voorbeeld van een verticaal ingebouwde veerspiraal. Deze veerspiraal is uitgevoerd in RVS, hetgeen herkenbaar is aan de zilvere kleur.

Veerspiralen als spindelafscherming

Veerspiralen in blauwstaal of RVS

Veerspiralen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk Duraspring BLUE (blauw bandstaal uitvoering) en Duraspring SILVER (RVS uitvoering).

Veerspiralen in blauwstaal of RVS uitvoering

ingedrukte RVS veerspiraal

Ingedrukte Duraspring SILVER veerspiralen. Deze zijn herkenbaar aan de zilvere kleur.

Ingedrukte Duraspring SILVER veerspiralen

Enkele voordelen van veerspiralen:

- Hoogwaardige kwaliteit bandstaal.
- Inbouw tegenlopend of in rij van meerdere veerspiralen mogelijk.
- Inbouw achteraf mogelijk.
- Speciale olie voor verhoogde levensduur.
- Corrosiebestendige verpakking


Blue en Silver veerspiralen

Veerspiralen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk Duraspring BLUE en Duraspring SILVER. Duraspring BLUE is de standaard veerspiraal vervaardigd uit blauwstaal. Duraspring SILVER is vervaardigd uit een hoogwaardig RVS.

Worden de veerspiralen veel blootgesteld aan koelmiddelen of water, dan raden wij Duraspring SILVER aan. Let op, doordat RVS een lagere veerkracht heeft, kunnen niet alle uitvoeringen in als RVS geleverd worden. Voor de Duraspring BLUE wordt gebruik gemaakt van gehard bandstaal met ronde kanten. Hiermee kunnen sterktes tot wel 1800 N/m2 gehaald worden. Afhankelijk van de gewenste afmetingen van de veerspiraal, wordt gebruik gemaakt van bandstaal met diktes variërend tussen de 0,2 tot 1,0 mm.


Horizontale en verticale inbouw van veerspiralen

Veerspiralen kunnen zowel horizontaal als verticaal ingebouwd worden. Let op, het is van groot belang om dit bij de aanvraag aan ons door te geven. Deze oriëntatie is namelijk een belangrijke productiefactor.

Horizontale inbouw
Een veerspiraal met een horizontale toepassing kenmerkt zich doordat de windingen zich meer overlappen dan bij verticale veerspiralen. De veerspiraal zal hierdoor zeer soepel lopen en hiermee wordt voorkomen dat een veerspiraal gaat doorhangen op de spindel. Voor een efficiënte en optimale afscherming, is het van belang dan bij horizontale inbouw van de veerspiraal de zijde met de grootste diameter aan de zijde van de spaanval wordt bevestigd.

Verticale inbouw
Voor veerspiralen met een verticale toepassing geldt dat deze verder uitgerekt kunnen worden dan horizontale veerspiralen. Doordat bij een verticale veerspiraal de zwaartekracht meegenomen dient te worden, is de totaal geproduceerde kracht een belangrijke constructiefactor. Deze veerspiralen hebben dan ook een hogere veerkracht waardoor gegarandeerd wordt dat de veerspiralen uw machinebeweging goed kunnen volgen. Voor een efficiënte en optimale afscherming, is het van belang dan bij verticale inbouw van de veerspiraal de zijde met de grootste diameter aan de bovenzijde wordt bevestigd.


Afmetingen van veerspiralen

Het standaard programma omvat veerspiralen van 15 mm tot 160 mm inwendige diameter. De uitgetrokken lengte bedraagt bij verticale types tot 4.500 mm. Afwijkende afmetingen zijn op aanvraag mogelijk. Neem hiervoor contact met ons op.


Snelheid met betrekking tot de spindel

Onze veerspiralen kunnen standaard snelheden aan tot 40 meter per minuut. Mocht de veerspiraal een hogere snelheid aan moeten kunnen, neem dan contact met ons op zodat we samen met u naar een speciale oplossing kunnen kijken.


Optionele flenzen voor de montage van veerspiralen

Voor de inbouw van veerspiralen wordt aanbevolen om gebruik te maken van eenvoudige centreerflenzen. Deze flenzen moeten in staat zijn de rotaties van de veerspiraal aan te kunnen zodat een beschadiging aan de veerspiraal wordt voorkomen. De veerspiralen zelf dienen vrij te kunnen bewegen om de spindel. Het is niet toegestaan om de veerspiralen vast te zetten door middel van schroeven of andere bevestigingsmethodes. Let op, als er gebruikt wordt gemaakt van een flens, dan zal de maximale diameter van de af te dekken spindel met 6 mm verminderd worden ten opzichte van de waardes in onze documentatie. Voor meer informatie over de toepassing van flenzen, kunt u uiteraard contact met ons opnemen.


Ons assortiment in veerspiralen

Voor meer informatie en beschikbare afmetingen in veerspiralen, zie onze documentatie over veerspiralen. Deze is beschikbaal in de talen Duits en Engels.