Rubberkwaliteiten

Informatie over de verschillende rubberkwaliteiten verkrijgbaar bij R&K Techniek.

R&K Techniek levert haar producten in vele verschillende rubberkwaliteiten zoals NR, SBR, NBR, etc. Bij de keuze voor de juiste rubberkwaliteit dient altijd de omgeving in overweging meegenomen te worden en aan welke eisen het rubber moet gaan voldoen. Onderstaand vindt u een greep uit ons assortiment rubberkwaliteiten. Voor meer informatie / vragen, kunt u contact met ons opnemen.


NR (Natuur Rubber)

Natuur rubber staat bekend om zijn zeer goede scheur- en slijtageweerstand. Natuur rubber is het meest gebruikte rubber in omgevingen waar het materiaal wordt blootgesteld aan constante wrijving. Daarnaast is natuur rubber bestendig tegen kou en slechte weersomstandigheden. Het temperatuurbereik van natuur rubber ligt tussen de -20°C en +80°C.


SBR (Styreen Butadieen Rubber)

SBR rubber is een populaire rubberkwaliteit voor industriële toepassingen vanwege zijn goede mechanische en elastische eigenschappen. De goede slijtweerstand van SBR maakt het tot een goede rubberkwaliteit met een lange levensduur. SBR is echter matig weersbestendig. Het temperatuurbereik van SBR ligt tussen de -20°C en +70°C.


EPDM (Ethyleen Propyleen Rubber)

EPDM staat bekend om een hoge weerstand tegen veroudering, ozon, warmte en daarnaast een vele chemicaliën. Dit maakt EPDM tot een goede weersbestendige rubberkwaliteit welke uiterst geschikt is voor buiten in te zetten. EPDM kent een hoge stabiliteit bij zowel lage als hoge temperaturen en is hierdoor inzetbaar binnen een temperatuur bereik van -25°C tot +100°C. Ook water en stoom vormen geen problemen voor EPDM. Voor glycol ether hydraulische vloeistoffen is EPDM ook een geschikte keuze echter voor andere aardolie vloeistoffen is EPDM niet geschikt.


CR / Neopreen (Chloropreen Rubber)

CR rubber, ook wel neopreen genoemd, is een multifunctionele rubberkwaliteit vanwege zijn eigenschappen. In vergelijking tot SBR kent CR, of neopreen, een betere chemische bestendigheid. Deze rubberkwaliteit heeft naast goede mechanische en elastische eigenschappen, een betere warmte-, weer- en ozonbestendigheid. Echter heeft deze rubberkwaliteit een slechte koude flexibiliteit. Het temperatuurbereik van CR / neopreen ligt tussen de -20°C en +80°C.


NBR (Nitril Butadieen Rubber)

NBR, ook wil nitril genoemd, kent een goede bestendigheid tegen water, olie en vetten. NBR is superieur aan de meeste elastomeren wat betreft blijvende indrukking, slijtage en vormvastigheid bij lage temperaturen. Deze rubberkwaliteit is daarentegen matig weer-, ozon- en UV bestendig. Het temperatuurbereik van NBR ligt tussen de -20°C en +80°C.


CSM / hypalon (Chlorosulfonated Polyethyleen Rubber)

CSM rubberkwaliteit staat ook wel bekend als hypalon. CSM / hypalon is uitstekend geschikt voor toepassingen waar omstandigheden zoals water, ozon, weer en zuren voorkomen. Daarnaast heeft CSM / hypalon goede vlambestendige en vlamdovende eigenschappen. Het temperatuurbereik van CSM / hypalon ligt tussen de -20°C en +120°C.


Siliconen rubber (MPQ)

Siliconen rubber is een rubberkwaliteit welke uitstekende weerstand heeft tegen extreem hoge temperaturen. Temperaturen van 200°C hebben namelijk weinig effect op de fysieke eigenschappen van deze rubberkwaliteit. Daarnaast kent siliconen rubber een goede weerstand tegen zonlicht, ozon, zuurstof en een groot scala aan gassen. Een bijkomende voordeel van siliconen rubber is de elektrisch isolerende eigenschap van dit materiaal. Tevens is siliconen rubber waterafstotend en hecht hierdoor niet. Op het gebied van trek- en scheursterkte, slijtage- en stoomweerstand is siliconen rubber minder bestand. Het temperatuurbereik van Siliconen ligt tussen de -60°C en +220°C.


Viton / FPM (Fluorcarbon Rubber)

Viton, ook wel fluorcarbon rubber genoemd, is een rubberkwaliteit welke goed bestand is tegen vloeistoffen en de meeste chemicaliën. Daarnaast heeft viton de eigenschap om bij verhoogde temperaturen kracht te behouden en niet te verbrokkelen zodra dit materiaal een lange tijd aan wordt blootgesteld aan hitte. Viton kent dus hoge temperatuur bestendigheid echter is viton niet geschikt voor toepassingen met zeer lage temperaturen. Het temperatuurbereik van viton / FPM ligt tussen de -15°C en +250°C.